cara atasi masalah sembelit anak

Cara Berkesan Atasi Sembelit Kanak-kanak

Masalah sembelit pada kanak-kanak adalah masalah biasa yang berlaku. Ada juga kes sembelit yang teruk sangat sehinggakan terpaksa bawa ke hospital sebab sampai tahap berak berdarah. Apabila perkara ini terjadi, ibu ayah mula risau dengan keadaan tersebut.

Selalunya masalah sembelit ni berlaku kerana anak-anak agak memilih bab makan, tak nak makan sayuran, buah buahan jadi mereka tak dapat khasiat fiber yang secukupnya daripada makanan. Sebab itu boleh jadinya sembelit ni, lagi parah bila anak-anak ni tak suka nak minum air masak lagi bertambah-tambah masalah sembelit mereka.

Cara Atasi Masalah Sembelit Anak1

Apa itu fiber?

Fiber adalah satu kumpulan karbohidrat yang tidak dapat dicernakan oleh tubuh dan akan dikeluarkan dari badan. Fiber ni boleh membantu melancarkan pembuangan kerana menyerap air sepanjang laluan pembuangan dan membuangnya dengan lebih lancar.

Ada tak fiber mudah yang boleh membantu anak anda, sebab nak paksa makan sayur dan buah-buahan selalu boleh kata hampir ke mustahil? Bawa bertenang mak-mak pak-pak sekalian, ada ye ada. Say nak cadangkan Mealshake yang mengandungi pelbagai khasiat terutama fiber ni.

Cara Atasi Masalah Sembelit Anak

Saiz Hidangan Fiber dalam Mealshake

1/4 cup mealshake : 4 sudu besar: 3 gram fiber

Setiap hidangan mealshake mengandungi 3 gram fiber.  Kanak-kanak memerlukan 20 gram – 30 gram fiber sehari. Jadi anda boleh berikan beberapa kali hidangan mealshake pada anak-anak untuk mencukupkan bekalan fiber mereka.

Tapi jangan salah sangka ia adalah satu-satunya perkara yang anda perlu bergantung. Galakkan anak-anak mengambil buah buahan dan sayuran dan jika keadaan tertentu yang mana agak sukar nak kawal makanan kanak-kanak, anda bolehlah bantu mereka dengan memberikan keperluan fiber ini pada mereka.

Jadi cadangannya adalah minimum 4 sudu besar sehari dan tambahan boleh diberi mengikut kesesuaian anak anda. Hanya tambahkan hidangan mealshake jika masalah sembelit tidak berkurang dengan cadangan hidangan tadi.

Untuk kanak-kanak bawah 1-3 tahun boleh kurangkan dos dengan mulakan dengan 2 sudu sehari.

Cadangan Pengambilan Harian Fiber

Ibu-ibu boleh rujuk pada senarai ini untuk mengetahui cadangan yang sesuai untuk anak-anak mereka.

Kanak-Kanak 1-3 tahun: 19 gram fiber setiap hari

Kanak-Kanak 4-8 tahun: 25 gram fiber setiap hari

Lelaki 9-13 tahun: 31 gram fiber setiap hari

Perempuan 9-13 tahun: 26 gram fiber setiap hari

Lelaki 14-19 tahun: 38 gram fiber setiap hari

Perempuan 14-19 tahun: 26 gram fiber setiap hari

Cara Bancuh Mealshake Untuk Anak Sembelit

Bancuhkan 4 sudu besar mealshake ke dalam 237 ml air masak atau boleh juga dicampurkan ke dalam bancuhan susu anak-anak. Boleh dibancuh sejuk atau normal, tidak digalakkan bancuh dengan air panas kerana dibimbangi proteinnya akan musnah.

Jika masalah sembelit masih tidak dapat diatasi, berikan anak anda 2 kali sehari sehingga masalah sembelit tiada lagi.

Adakah fiber sahaja yang membantu anak-anak anda yang ada masalah sembelit? Tidak. Ini kerana dalam mealshake juga mengandungi MAGNESIUM yang membantu masalah sembelit.

Bagaimana Magnesium Membantu Masalah Sembelit

Magnesium ini membantu menenangkan otot usus yang boleh melancarkan pembuangan. Magnesium juga membantu meningkatkan jumlah air dalam kolon yang boleh melembutkan najis seterusnya memudahkan pembuangan.

Dan berita baiknya magnesium ini juga terdapat dalam MEALSHAKE

Testimoni Mealshake Untuk Sembelit Anak

“Anak saya minum Mealshake dah dekat seminggu, tak pernah sembelit….”

“Lepas ambil Mealshake anak membuang lagi baik dan najis lembut”

Cara Atasi Masalah Sembelit Anak

“Alhamdulillah sis, anak saya dah boleh berak… bagi mealshake 2 kali sehari, pagi dan malam time dia nak tidur”

Cara Atasi Masalah Sembelit Anak

Bagaimana Cara Untuk Saya Dapatkan Mealshake Shaklee?

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan satu tong Mealshakes hari ni, boleh whatsapp saya sekarang, saya akan guide   macam mana caranya untuk dapatkan diskaun, jom? Boleh terus klik icon kat bawah ni. Saya guide dan bantu anda ye. 

KakYan (1268629)
Pengedar Shaklee, Bakri Muar
Instagram :shakleebykakyan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge