Tips berpuasa bagi ibu hamil

Hamil boleh berpuasa? Jom mommies ikuti tips ni.

Seminggu sudah berpuasa. So far macam mana puasa anda semua mommies? Masih berpuasa atau dah mula skip dah? Be careful ya pregnant mom, jangan paksa diri untuk berpuasa jika anda tak larat, takut beri effect pada bayi dalam kandungan anda. 

Namun jika anda masih ingin berpuasa, jom ikuti beberapa tips untuk berpuasa ketika hamil. 

Tips Berpuasa Untuk Ibu Hamil

1. Kurma dan Susu

Kalau kita tengok kat pasaran sekarang, banyak betul syarikat pengeluar susu keluarkan susu perisa kurma sempena nak bulan Ramadan ni. Sememangnya kita tahu kurma merupakan satu makanan yang sihat, sunnah nabi lagi kan?

Tips paling bagus untuk bulan puasa adalah dengan buat rendaman kurma semalaman dan blendkan dengan susu segar kemudian minum ketika bangun sahur. Kesannya memang berbeza apabila berpuasa keesokan harinya.

2. Pengambilan Makanan Seimbang

Pengambilan makanan yang lengkap nutrisi seperti saranan doktor sangat bagus untuk membekalkan tenaga ketika berpuasa. Perbanyakkan makanan berasaskan protin seperti daging, ayam, ikan atau kekacang. Percukupkan hidangan dengan sayur dan ulam-ulaman.

Kurangkan pengambilan gula ketika berbuka dan sahur, pengambilan gula yang berlebihan akan menyebabkan paras gula dalam badan anda bertambah secara mendadak, dan mudah untuk turun semula. Proses ini akan menyebabkan anda mudah pening dan pitam.

 3. Pengambilan Air Kosong yang Banyak

Pengambilan air yang banyak sangat penting untuk mereka yang berpuasa, terutamanya mereka yang mengandung. Selepas berbuka, bermula lah permulaan untuk perbanyakkan ambil air kosong, sehinggalah sahur. Pengambilan air masak membantu untuk pastikan badan tak dehidrasi.

4. Pengambilan Suplemen Tambahan

Pengambilan suplemen tambahan dapat membantu untuk memberikan nutrisi yang cukup kepada ibu mengandung dan bayi dalam kandungan mereka.

Juga membantu meningkatkan tenaga dan kurangkan rasa dehidrasi semasa berpuasa. Dapatlah fokus dengan ibadah berpuasa walaupun mengandung kan? Puasa sebulan Ramadhan, bulan depan belum tentu bertemu lagi. Puasa dengan cergas bertenaga, dan masih boleh buat kerja macam biasa.

 

Set Suplemen Untuk Berpuasa

Set ini terdiri daripada 3 produk iaitu :

1. Meal Shakes

Sumber multivitamin terbaik. Apabila berpuasa, badan kita sebenarnya melalui proses detoksifikasi. Sementara detoksifikasi itu berlaku, Meal Shakes dapat memastikan badan kita mendapat bekalan nutrisi baru yang mencukupi, untuk meal shakes ni mempunyai perisa French Vanilaa.

Tips berpuasa untuk ibu hamil

2. Performance Drink

Minuman isotonik berperisa oren tidak bergas, terbukti secara klinikal menghidrat lebih baik daripada air. Mempunyai lebih elektrolit berbanding minuman isotonik biasa. Ia membuatkan anda tak mudah terhidrasi dan tak mudah dahaga.

 

Tips berpuasa untuk ibu hamil

3. ESP- Energizing Soy Protein

Sumber protin soya  berperisa natural vanila yang tidak diubah genetiknya, membekalkan tenaga dan mengekalkan rasa kenyang lebih lama kerana mempunyai Indeks Glisemik rendah.

Tips berpuasa untuk ibu hamil

Cadangan Set Berpuasa

Tips berpuasa untuk ibu hamil3
Tips berpuasa untuk ibu hamil3
Tips berpuasa untuk ibu hamil3
Tips berpuasa untuk ibu hamil3

Harga untuk set ni adalah:

Meal Shakes : RM 120, tahan 2 bulan

Performance Drink : RM 86, tahan 1 bulan

ESP : RM 161, tahan 1-3 bulan 

Bagaimana Jika Saya Nak Dapatkan Set diatas?

Anda boleh klik link kat bawah ni untuk dapatkan set berpuasa:

<<Saya nak Set Bajet Berpuasa (Klik Sini)>>

<<Saya nak Set Popular Berpuasa (Klik Sini)>>

<<Saya nak Set Optimum Berpuasa (Klik Sini)>>

Atau jika nak order untuk konsultansi boleh whatsapp / call 014 622 0496 atau klik sahaja ikon di bawah ini.
Tips berpuasa untuk ibu hamil
KakYan (1268629)
Pengedar Shaklee, Bakri Muar
Instagram :shakleebykakyan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge