Tips+banyakkan+susu+ibu4

Susu Badan Drop – Mungkin Ibu Menghidapi PCOS

Bagi ibu ibu yang menyusukan anak, perasaan down akan datang apabila susu badan mula drop. Antara salah satu puncanya susu badan mula berkurang adalah kerana gangguan hormon. Antara masalah hormon yang menyebabkan masalah susu badan adalah sindrom Polysystic Ovary (PCOS)

tips+banyakkan+susu+ibu

apa yang perlu saya lakukan jika susu drop?

Penghasilan susu badan adalah kerana adanya Demand and SupplyJika bayi meminta susu badan, badan anda akan menghasilkan susu untuk memuaskan keperluan bayi.

Tapi kadang kadang, badan ibu tak mampu untuk menghasilkan supply yang mencukupi, terdapat beberapa perkara yang para ibu boleh lakukan untuk bantu perbanyakkan semula susu badan:

#1 Mulakan Semula Rutin Mengepam Susu

 Tetap maintain dengan rutin mengepam siang dan malam mengikut waktu yang sepatutnya. Disiplinkan diri untuk ikut jadual yang ditetapkan setiap hari. Ini penting untuk kosongkan payudara supaya susu dapat dihasilkan dengan konsisten.

#2 Keberkesanan dan Kesesuaian Pam

Di pasaran terdapat pelbagai jenis pam susu, ada yang murah, dan ada juga yang mahal. Tak kisah lah kita nak beli yang murah atau yang mahal, tapi yang mahal sudah tentulah kelebihannya lebih dari yang murah. Menggunakan pam susu yang mahal belum tentu membantu penghasilan susu lebih baik jika prestasi pam itu sendiri tidak dijaga. Pastikan pam susu sentiasa di servis untuk pastikan proses pam susu tidak terganggu.

 

#3 Cari milk boosters

Milk booster atau penggalak susu boleh menggalakkan penghasilan susu secara semula jadi. Antara milk booster semula jadi yang anda boleh guna:

  • Biji Fenugreek (selalu dalam teh)
  • Serbuk kunyit dan daun turi
  • Herba China seperti Dang Gui dan kurma
  • Betik hijau dan sup ikan
  • Kacang seperti badam, walnut dan buah ara kering
  • Minum banyak air sepanjang hari
  • Alfafa 
  • Soya

SOYA DAN ALFAFA BANTU PERBANYAKKAN SUSU IBU

Mengikut Ohio State of University, ibu menyusu memerlukan 71 gram protin setiap hari.

Jumlah ini termasuk protin yang diperlukan oleh badan ibu dan juga lebihan protin untuk menghasilkan susu. Antara protin yang terbaik untuk penghasilan susu ibu adalah daripada protin soya yang terdapat dalam ESP Shaklee.

tips+banyakkan+susu+ibu

KELEBIHAN ESP SHAKLEE

1. Sumber Protin yang Lengkap

Asas pembentukan protin ialah asid amino. Tubuh kita memerlukan 20 jenis asid amino untuk membentuk protin yang lengkap. Dengan kajian oleh pakar protin dunia, ESP Shaklee mengandungi 9 asid amino yang kita tak boleh hasilkan oleh badan kita.

Pengambilan ESP membantu untuk mencukupkan sumber protin

2. Memberi Tenaga Semasa Menyusu

ESP Shaklee membekalkan sumber tenaga untuk aktiviti penyusuan sepanjang hari. Menyusu memang sangat memenarkan. Oleh itu, protin dari ESP Shaklee akan ditukar menjadi tenaga yang berpanjangan.

 

tips+banyakkan+susu+ibu

Alfafa adalah milk booster yang telah digunakan sekian lama di benua Amerika. Akar alfafa yang dalam mineral penting dalam tanah yang tiak dicapai oleh tumbuhan lain.

Alfafa kaya dengan protin – 18.9 % berbanding daging lembu, 3.3 % berbanding susu dan 13.1% berbanding telur. (Otot terdiri dari protein, dan kurang protein menyebabkan keletihan dan kelesuan), dapat membantu dalam penyusuan ibu.

Alfafa Complex Shaklee sangat bagus, membantu memperbanyakkan susu badan kerana sifat Alfafa itu sendiri yang bertindak sebagai agen galaktagog yang membantu badan dalam merangsang susu ibu dengan lebih cepat.

Peranannya sebagai pelancar susu ibu tidak lepas dari kandungan zatnya yang sangat lengkap. Selain itu, Alfafa mengandungi zat fitoestrogen yang berfungsi menyeimbangkan hormon estrogen, oksitosin dan proktin semasa menyusu.

Tips+Banyakkan+susu+Shaklee
Tips+Banyakkan+susu
Tips+Banyakkan+susu
Tips+Banyakkan+susu

Bagaimana caranya untuk saya dapatkan basic set menyusu ini?

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan basic set menyusu hari ni, boleh terus buat pembelian secara online dengan tekan di sini(KLIK)Harga satu set ini adalah RM273.75 sahajaPembayaran boleh dilakukan dengan Kad Debit atau Kad Kredit. Produk akan dihantar terus kepada anda. 
 
Anda boleh dapat set ini dengan harga lebih jimat apabila anda mendaftar sebagai ahli Shaklee. Penjimatan sehingga RM221 sahaja! Jimat berganda ganda kan? Untuk order dan nak kan konsultansi boleh whatsapp / call 014 622 0496 atau klik sahaja ikon di bawah ini.
Tips berpuasa untuk ibu hamil
KakYan (1268629)
Pengedar Shaklee, Bakri Muar
Instagram :shakleebykakyan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge